Overwaarde woning bij scheiding

Vraag direct uw bod aan

Snel, eenvoudig, betrouwbaar! CITO vastgoed

 • Direct verkocht, zonder voorbehoud
 • Gratis het beste bod
 • Geen makelaar nodig
 • 10+ jaar ervaring

Scheiden met een koophuis? Cito Vastgoed kan u helpen!

Overwaarde is het verschil tussen de verkoopwaarde van een huis en de nog openstaande hypotheekschuld. Na een scheiding kan de verdeling van de overwaarde van een huis een belangrijk onderwerp zijn. In sommige gevallen kan het verkopen van het huis aan een opkoper als CITO Vastgoed uitkomst bieden. In dit artikel zullen we bespreken wat overwaarde precies is, hoe het verdeeld kan worden bij een scheiding en wat de mogelijkheden zijn om het huis aan een opkoper te verkopen.

Wat is overwaarde?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen wat overwaarde is. Overwaarde ontstaat wanneer de verkoopwaarde van een huis hoger is dan de nog openstaande hypotheekschuld. Bijvoorbeeld, als een huis een verkoopwaarde heeft van €300.000 en er nog een hypotheekschuld van €200.000 openstaat, is er sprake van €100.000 aan overwaarde. Overwaarde kan ontstaan door waardestijging van de woning of door aflossing van de hypotheekschuld.

Vraag direct uw bod aan

Snel, eenvoudig, betrouwbaar! CITO vastgoed

Mogelijkheden verdeling overwaarde

Wanneer partners besluiten te scheiden, moet er een regeling worden getroffen over het gezamenlijke huis. Een van de mogelijkheden is om het huis te verkopen en de opbrengst te verdelen tussen beide partners. Als er sprake is van overwaarde, kan dit soms tot complicaties leiden.

Bij een scheiding is het gebruikelijk om de overwaarde van het huis te verdelen tussen beide partners. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn in het echtscheidingsconvenant of via een rechterlijke uitspraak. Een veel voorkomende manier is dat de overwaarde gelijk verdeeld wordt tussen beide partners. Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het verdelen van de overwaarde is de eigendomsverhouding.

Als beide partners het huis op naam hebben staan, hebben ze beiden recht op de helft van de overwaarde. Dit betekent dat de overwaarde eerlijk verdeeld moet worden tussen beide partners. Als een van de partners echter het huis op zijn/haar naam heeft staan, kan dit tot verschillende scenario’s leiden. In sommige gevallen heeft de andere partner nog steeds recht op een deel van de overwaarde, bijvoorbeeld als zij hebben bijgedragen aan de hypotheekaflossing of de waardestijging van het huis.

Verkoop en terughuur huis
Huis verkopen en terughuren

Behoud van de woning door 1 van de partners

Een optie is dat een van de partners het huis behoudt en de overwaarde aan de andere partner moet uitbetalen. Dit kan gebeuren door het uitkopen van de andere partner, waarbij een bedrag wordt afgesproken dat overeenkomt met diens deel van de overwaarde. Dit kan betaald worden in een bedrag ineens of in termijnen. Daarnaast kan ook een lening worden afgesloten om de uitbetaling te financieren. Bijvoorbeeld, als de verdeling van de overwaarde 70-30 is, kan de partner die 70% toegewezen krijgt het deel van de ander overnemen door de hypotheekschuld over te nemen of een bedrag aan de ander te betalen. Dit kan geregeld worden via een notariële akte of een nieuwe hypotheek. In sommige gevallen blijft de woning eigendom van 1 van de partners, maar in veel gevallen zal de woning verkocht worden, waarna de overwaarde wordt verdeeld.

Vraag direct uw bod aan

Snel, eenvoudig, betrouwbaar! CITO vastgoed

Vastgoedhandelaar met 10 jaar specialisatie

Verkopen van de woning

Het verdelen van de overwaarde kan als gezegd op verschillende manieren gebeuren. In de meeste gevallen zal de woning verkocht worden om de overwaarde vervolgens te kunnen verdelen.

In sommige gevallen kan het verkopen van het huis aan een opkoper een alternatief zijn. Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om hun huis aan een opkoper te verkopen na een scheiding. Ten eerste kan het verkopen aan een opkoper snelheid bieden, waarbij men het huis snel kan verkopen. Scheidingen kunnen een emotioneel en ingewikkeld proces zijn, en het kan zijn dat beide partners zo snel mogelijk een nieuwe start willen maken. Door het huis aan een opkoper als CITO Vastgoed te verkopen, kan de verkoopprocedure versneld worden en kan het geld sneller beschikbaar zijn.

Daarnaast kan het verkopen aan een opkoper de administratieve rompslomp verminderen. Het verkopen van een huis via de traditionele route kan veel tijd kosten en stress opleveren, zoals het regelen van bezichtigingen, onderhandelen met potentiële kopers en het afhandelen van papierwerk. Door het huis rechtstreeks te verkopen, kan dit proces vereenvoudigd worden, omdat opkopers vaak bereid zijn om het huis in de huidige staat te kopen, zonder dat er nog aanpassingen of reparaties nodig zijn.

Beperking van risico’s

Een ander voordeel is het verminderen van financiële risico’s. Als het huis langere tijd te koop staat, kunnen er kosten ontstaan, zoals de kosten voor het onderhoud en de hypotheeklasten gedurende deze periode. Door het huis aan een opkoper te verkopen, kan dit risico beperkt worden.

Een scheiding brengt vaak complexe juridische aspecten met zich mee, zoals het verdelen van vermogen en het regelen van afspraken omtrent financiën. Een advocaat of mediator kan helpen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant waarin de verdeling van de overwaarde en andere zaken worden vastgelegd. Het vervolgens verkopen van uw woning hoeft niet ingewikkeld te zijn, wij van CITO Vastgoed zijn u hiermee graag van dienst.

Conclusie

Na een scheiding kan de overwaarde van een huis een belangrijk onderwerp zijn. Het verdelen van de overwaarde kan op verschillende manieren gebeuren, zoals gelijke verdeling of het overnemen van elkaars deel. Verkoop aan een opkoper kan een goed alternatief zijn, waarbij snelheid, gemak en risicovermindering vaak de belangrijkste voordelen zijn.

Uw huis snel verkopen, neem dan contact op met CITO Vastgoed en wij helpen u graag verder.

Meer weten over de mogelijkheden? Bod aanvragen Contact opnemen

Meteen een vastgoedhandelaar inschakelen? Neem contact op

Direct een vastgoedhandelaar inzetten om uw vastgoed op te kopen? Neem dan snel contact op met CITO Vastgoed. Bel ons via 085-0602045 of stuur ons een mail via [email protected]. U kunt dan spoedig een antwoord verwachten. Kies ook voor CITO Vastgoed als uw vastgoedhandelaar en verkoop uw pand binnen een mum van tijd! 

 • Direct zekerheid, wij kopen zonder ontbindende voorwaarden

 • Oplevering wanneer u het wenst

 • Gratis het beste bod

 • Geen makelaarskosten

 • Persoonlijk contact

 • 10+ jaar ervaring

 • Notariskosten etc. voor onze rekening

 • Oplevering wanneer u wenst

 • Directe aanbetaling mogelijk

 • Verkopen en terughuren is mogelijk